DE LIEFDESROKADE

Manuel Pérez Carballo is een Spaanse schaker die in Glasgow Engelse literatuur heeft gestudeerd en daar nu bezig is aan een proefschrift over de Romantiek. Als schaker wordt hij aangetrokken door het ongewone - hij speelt geen Spaans maar Portugees (1.e4 e5 2.Lb5) en als problemist boeien hem vooral ideeën met rokades en de en passant slag. Tien jaar geleden kwam er een mooi idee bij hem op. De matzet, een rokade, zou verborgen zijn doordat de zwarte koning tussen de witte koning en toren instond. Maar wat hij ook probeerde, een correcte versie lukte hem niet. Toen besloot hij een heel weekend te besteden aan een alles-of-niets poging. Zondagochtend vroeg ging hij uitgeput en zonder probleem naar bed, maar in een droom zag hij hoe het moest.

Mat in 4
Manuel Pérez Carballo, 2004

1.Pxa4 Txc4 (Txb1 2.Ld3 Txa1 3.Txc2+ Kb1 4.Pc3 mat) 2.Pbc3+ Kc2 (Tb1 3.Ld3 Txa1 4.Pe2 mat) 3.Ld3+ Kxd3 4.O-O-O mat.

Hij vond het wel jammer dat hij de Meredith-vorm niet had bereikt (twaalf stukken of minder) en dat het geen driezet was geworden, maar hij wilde toch zijn probleem opdragen aan en noemen naar zijn geliefde met wie hij precies vijf jaar samen was; Belén - de Spaanse vorm van Bethlehem. Hij vroeg zich af of er al eens eerder een schaakthema naar een geliefde was genoemd. Ik kon alleen het Melody Amber toernooi bedenken, door Joop van Oosterom naar zijn dochter genoemd, en de Boris-eindspelstudietoernooien van Jan van Reek, vernoemd naar zijn kat - die overigens op zijn beurt naar Boris Spassky is vernoemd.

Met de publicatie van het Belén probleem op mijn website (zijn debuut als problemist) begon voor Pérez Carballo een angstig wachten. Een liefdesgeschenk moet zuiver zijn, en er dreigden twee gevaren: zijn Belén zou verbeterd kunnen worden, en er kon een voorganger zijn. Helaas: luttele uren later stuurde de Engelsman Michael McDowell mij een Belén-driezet, met slechts tien stukken.

Mat in 3
Michael McDowell, 2004

1.c4 Kc2 2.Pbc3 Kd3 3.O-O-O mat

"Of begin met Pa4 op c3 voor een versie met 9 stukken als je geen bezwaar hebt tegen een vluchtveld-nemende sleutelzet," voegde hij er aan toe. Exact dat probleem ontving ik een paar minuten later van de Amerikaan Joshua Green; de oplossing is dan 1.Pa4 Kc2 2.Pbc3 Kd3 3.O-O-O mat.

Weer wat later kwam McDowell zelfs met deze miniatuur (7 stukken of minder), zij het met een schaakgevende sleutelzet.

Mat in 3
Michael McDowell, 2004

1.La2+ Kc2 2.Pg3 Kxd3 3.O-O-O mat.

En de volgende ochtend stuurde hij me 'iets dat eruit ziet als een echt schaakprobleem.'

Mat in 4
Michael McDowell, 2004

1.Pd1! Een geweldige sleutelzet die de ontknoping verder verbergt. De hele rokade-rij staat nu vol, maar: 1...Kc2 2.Pdc3 Lxa2 (Kc1 3.Pxb1 Kc2 4.Pa3 mat) 3.Lxa2 Kd3 4.O-O-O mat.

Bleef de vraag: was het Belén-thema nieuw? Weer een dag later gaf Hanspeter Suwe, van het rokade-blad König & Turm, de genadeklap.

Mat in 4
Markus Wettstein, 1968

1.Pa4 f3 2.La2+ Kc2 3.Pdc3 Kxd3 4.O-O-O mat.

1968... misschien gecomponeerd op Beléns geboortedag? Maar op de leuke foto die Manuel me van hem met zijn geliefde had gestuurd, kon je zien dat zij nog lang geen 36 is.
    'Ik zal een nieuw cadeau moeten bedenken,' mailde hij.

© Tim Krabbé, 2004


Index AD Magazine schaakrubrieken
Bovenkant pagina | Hoofdpagina schaken | Hoofdpagina algemene site