DE CHEMIE VAN HET WERELDKAMPIOENSCHAP (12 maart 2005)

Ik hoop dat Anand en Kasparov in het toernooi van Linares, dat deze week eindigt, eerste en tweede worden. (Maar zie het PS.) Dat zou de kans vergroten op een cadeautje voor de schaakwereld: een match tussen die twee.
    In januari trok Kasparov zich na tweeënhalf jaar van geannuleerde matches, verdampte bankgaranties, verschoven afspraken, en vergeefse voorbereidingen, terug uit het 'Praagse akkoord' van 2002 waarmee de FIDE de diverse wereldkampioenschappen zou gladstrijken. De druppel die voor hem de emmer deed overlopen was het Corus toernooi - daar had hij graag in meegespeeld, maar de FIDE had zijn match tegen Kasimdzhanov voor overlappende data gepland. 'Het breekt mijn hart om bij zo'n mooi toernooi vanaf de zijlijn te moeten toezien. (...) Nu is het tijd mijn leven weer in eigen hand te nemen.' En, voegt hij er dramatisch aan toe: 'Voor wie mij als een obstakel zag, dat ben ik nu niet meer. Ik stop niet met schaken. Ik trek me alleen maar terug van het politieke slagveld rond het wereldkampioenschap.'
    Het einde van dat Praagse akkoord is geen ramp - integendeel. Anand was daar geen partij in, en omdat hij al twee jaar erkend de sterkste speler ter wereld is, heeft een wereldkampioenschap zonder hem weinig waarde. 'We hebben nu al bijna tien jaar twee wereldkampioenen, wat er op neer komt dat we er geen enkele hebben,' heeft hij gezegd. Hij heeft gelijk - en dat is een gouden kans voor een mecenas. Zeker als Kasparov en Anand, de nummers één en twee van de wereld, in Linares bovenaan komen, is de weg nu vrij voor een match tussen hen. De schaakwereld snakt naar zo'n match, van misschien wel 24 partijen, die ons net als vroeger twee maanden in de ban zou houden. Hoe die match ook genoemd zou worden, de winnaar zal als de ware wereldkampioen worden gezien. Maar er is haast. Kasparov is bijna 42 en al niet meer de Kasparov van vroeger en Anand wordt dit jaar ook al 36.
    Waar is die mecenas? Zou het iets voor Joop van Oosterom kunnen zijn, onze kersverse wereldkampioen correspondentieschaak? Die houdt zielsveel van schaken, en is al jaren een van rijkste Nederlanders, met zo'n miljard Euro. Hij heeft veel voor het schaken gedaan, maar een gewoon toernooi is daar nog niet bij geweest. Hij laat oudjes teamwedstrijden tegen vrouwen spelen, en als hij voor zijn Melody Amber toernooi wèl de sterkste spelers uitnodigt, zorgt hij dat die niet op hun best kunnen spelen, door ze blindpartijen en vluggertjes te laten doen.
    Meer dan een paar miljoen kan zo'n match toch niet kosten? Er komt bij dat er tussen Kasparov en Anand een duidelijke schaakchemie bestaat - hun partijen zijn vaak boeiend. Kasparov staat met 16-4 voor, maar dat heeft hij lang geleden opgebouwd, onder andere in hun match om het wereldkampioenschap van 1995 die hij met +4 =13 -1 won.

Anand - Kasparov, Dos Hermanas 1996
1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 a6 6.Le3 e6 7.g4 h6 8.f4 e5 9.Pf5 Pc6 10.Df3 Inleiding tot een nieuwe, nooit meer herhaalde vorm van een bekend stukoffer. 10...g6 11.O-O-O gxf5 12.exf5 e4 13.Pxe4 Pxe4 14.Dxe4+ De7 15.Dd3 Lg7 16.Ld2 O-O 17.g5 Beter was Lg2, zonder meteen op terugwinnen van het stuk te spelen. Nu krijgt Zwart voordeel omdat Lc8 gaat meedoen. 17...hxg5 18.fxg5 De5 19.f6 Lf5 20.Dg3 Tfc8 21.Lc3 21.fxg7 Pb4 22.Lc2 Pxa2+ 23.Kd2 Pxc3 is slecht voor Wit. (zie diagram)
21...Pb4 Leuk, maar beter was 21...Dxg3 22.hxg3 Pb4 23.fxg7 Pxa2+ 24.Kd2 Pxc3 25.bxc3 Kxg7 met winstkansen. Nu is het eeuwig schaak. 22.Lxe5 Txc2+ 23.Kb1 Te2+ 24.Ka1 Pc2+ 25.Kb1 Pa3++ remise.

PS: Dat ik deze rubriek altijd vooruit moet schrijven zal de regelmatige lezer duidelijk zijn. Dat ik daardoor nooit echt aktueel kan zijn heeft het enorme voordeel dat ik dat ook niet hoef te zijn, en dus vrij ben in mijn onderwerpen. Maar de enkele keer dat ik iets over de toekomst zeg, loop ik het risico iets te missen. Toen ik dit stukje schreef kon ik niet weten dat Kasparov, na door Topalov in de laatste ronde naast het bord te zijn gezet, de show van hem zou stelen door het einde van zijn carrière aan te kondigen. Zou er morgen 5 miljoen dollar op tafel liggen voor een match over 24 partijen met Anand, dan zou hij dat nog wel herroepen, maar anders vrees ik dat het definitief is.

© Tim Krabbé, 2005
 

Index AD Magazine schaakrubrieken
Bovenkant pagina
Hoofdpagina schaken
Hoofdpagina algemene site