CHESS BABES

Een lezer vroeg mij of ik eens partijen wilde geven van bekende personen, bijvoorbeeld Napoleon, Arnold Schwarzenegger of Ray Charles. Liever niet, want dat zijn niet zulke goede schakers. En schaken hoeft niet zo nederig te zijn dat het zich op de borst zou moeten kloppen vanwege de omgang met de groten der aarde. Schaken is zŤlf een grote der aarde.
    Toch is er de laatste jaren iets gaande met de persoonlijkheden in het schaken. Vooral bij de vrouwen. Ik zou het anti-typecasting willen noemen: ze zien er anders uit dan vroeger. Toen had je Milunka Lazarevic, een Joegoslavische topspeelster met de allures van een sexbom, maar bij de anderen keek je toch meer naar hun partijen. Nu hebben we als wereldkampioene de Bulgaarse schoonheid Antoaneta Stefanova, maar bijna alle schaakmeisjes zijn tegenwoordig mooi. Ze zien er uit als filmsterren en fotomodellen, en zijn dat soms ook. Alexandra Kostenjoek, filmactrice, model en dichteres is de Koernikova van het schaken. Ze heeft misschien nog wat minder miljoenen verdiend, maar als sportvrouw is ze veel beter, want ze is Europees kampioene en staat vierde op de wereldranglijst. De website van ChessBase besteedt, onder de titel Chess Babes, bij damestoernooien meer ruimte aan foto's dan aan analyses. New in Chess liet onlangs de cover van het Russische blad SPEED zien, waarop een naaktfoto stond van grootmeester Maria Manakova.
    Maar het mooist wordt het gemaakt door de nieuwe voorzitter van de Estse schaakbond. Dat is het zojuist 26 jaar geworden supermodel Carmen Kass. Zij was Vogue 'model van het jaar 2000', is het gezicht van Christian Dior's parfum J'adore, woont afwisselend in New York en Parijs, heeft op alle covers gestaan en op alle catwalks gelopen; geshowd en advertentiecampagnes gedaan voor Versace, Chanel, Calvin Klein, Gucci, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Louis Vuitton, en The Gap. De anti-typecasting ten top. In juni stelde ze zich ook nog kandidaat bij de Europese parlementsverkiezingen. Gelukkig voor het Estse schaak werd ze niet gekozen. Ze wil in 2008 de schaakolympiade naar Estland halen.

Deze anti-typecasting strekt zich ook uit tot de mannen. Stel je een 19-jarige jongen voor die in New York, Parijs en CaliforniŽ heeft gewoond, die soms als fotomodel werkt, in TV-commercials speelt en MTV-programma's presenteert - zou dat iemand kunnen zijn die ook schaakstudies componeert?

Wit speelt en wint
David Zimbeck, EG 2004

Het is wel een woeste studie. 1.Te7+ Na 1.Txg7 O-O-O is Zwart veilig. Maar waarom niet 1.Kxg4 met de dreiging Th8 mat? Dat wordt veel later duidelijk. 1...Kf8 (1...Kd8 2.Txg7 en snel mat.) 2.Te8++ Na 2.Kxg4 Kg8 is Wit uitgepraat. 2...Kxe8 en de beginstelling is weer verschenen, alleen zonder Tc7. Wat heeft Wit daarmee bereikt? Dat zullen we zien. 3.Kxg4 Pe3+ 4.Kxf3 f1D+ 5.Kxe3 Dg1+ 6.Kd3 Df1+ 7.Kd4 Dg1+ 8.Kc4 Df1+ 9.Kb3 Dxb1+ 10.Ka4 Dxc2+ 11.Kb5 Dd3+ 12.Kb6 Da6+ Dat zou zonder dat begin mat zijn geweest, maar nu veld c7 vrij is wint Wit met 13.Kc7 Zwart heeft niet beter dan 13...Tc8+ 14.Kxc8 Da8+ Of 14...b5+ 15.Kb8 15.Kc7 Dd8+ 16.Kxb7 en mat of beslissend materiaalverlies is niet meer te voorkomen.
    David's doel in het leven is 'rijk en machtig worden, maar wel op een aardige, royale manier.' Ik hoop ook: meer schaakstudies maken.

PS: Helaas werd later in EG door de studiecomponist Campioli gemeld dat Wit toch met 1.Kxg4 kan winnen. De hoofdvariant is 1...Pe3+ 2.Kxf3 f1D+ 3.Kxe3 Dg1+ 4.Kf4 Dd4+ 5.Kf5 Dxd5+ 6.Kg6 Dg5+ 7.Kh7 Df5+ 8.Kxg7 Dg5+ 9.Kh8 f5 10.Kh7 a4 11.Tg7

In New in Chess nummer 6 van dit jaar stond een foto van de vice-voorzitter van de Indonesische schaakbond die met blote benen op de grond gevleid ligt voor een schaakbord met een zwart veld aan de rechterhand. Het is Angelina Sondakh, die ook Miss IndonesiŽ 2001 was.

© Tim Krabbé, 2004
 

Index AD Magazine schaakrubrieken
Bovenkant pagina
Hoofdpagina schaken
Hoofdpagina algemene site