DE GROTE LEGE DOZENROOF

In januari stuurde Bobby Fischer vanuit Tokio, waar hij nu meestal verblijft, een brief naar de Hoofdcommissaris van politie in Boedapest om een klacht in te dienen tegen Janos Rigo. In 1998 had hij via Rigo een appartement gehuurd in Boedapest. Hij verving de houten voordeur door een stalen deur met een ander slot, en gaf Rigo een sleutel opdat diens zuster, als Fischer er niet was, kon schoonmaken.
    In 1999 ontving Fischer uit Amerika 'ongeveer eenendertig zeer oude dozen met zeer oude eigendommen.' Hij sloeg de inhoud elders op, maar zei tegen Rigo dat de dozen niet mochten worden weggegooid, omdat er 'uiterst belangrijke' aantekeningen van hem en zijn overleden moeder op stonden, wat ze 'van zeer grote waarde voor verzamelaars' maakte. Toen de dozen later desondanks 'geheel en al uit het apartement verdwenen' bleken, veronderstelde Rigo dat zijn zus ze bij het vuil had gezet. Fischer beschuldigde hem echter van diefstal - misschien ging het zelfs 'om een veel grotere samenzwering.'
    Al eerder had Rigo zich verdacht gedragen bij een autoreisje naar Wenen. Fischer had prototypes bij zich van zijn speciale schaakklok en zijn shuffler voor het 'Fischerandom chess', wat Rigo wist. Rigo's auto 'verdween,' en de twee moesten met de trein terug. Fischer voorzag dat Rigo hem een losgeld voor zijn spullen zou vragen, en toen hij met de politie dreigde, dook de auto alsnog op bij de Wener parkeerpolitie. Wèl twee weken later - 'meer dan genoeg tijd om in alle rust de klok en de randomizer te bestuderen...'
    De grote lege dozenroof moest bij Rigo zijn opgekomen 'door de publiciteit rond de mega-roof in 1999' van Fischers spullen uit een opslagplaats in Pasadena, uitgevoerd door de 'Amerikaanse regering en haar helpers.' Dat was 'waarschijnlijk een van de grootste zo niet de grootste roof in de geschiedenis van de Verenigde Staten.' Maar al was de dozenroof een onvergelijkelijk veel geringer misdrijf, een ernstig misdrijf bleef het, en de 'gangster', de 'oplichter', het 'roofdier' Rigo moet gearresteerd en berecht worden.
    Achtervolgingswaanzin gaat vaak samen met blind vertrouwen - maar als je je sleutel geeft aan iemand die je al ontmaskerd had als lid van een internationale schaakklokkendievenbende, dan is het de vraag of de Hoofdcommissaris je wel wil helpen als je je lege verhuisdozen terugwilt.
    Maar het meest opvallende van de lange brief is dat één woord er in ontbreekt: jood. In zijn vele radio-interviews van de laatste jaren waren er zelden tien achtereenvolgende seconden waarin Fischer niet het slachtoffer was van een wereldwijde samenzwering van 'vuile besneden joden met kromme neuzen' - maar nu hij de politie van Boedapest nodig heeft om zijn geroofde lege dozen terug te krijgen, is de hele dievenbende van joodse smetten vrij. Fischer als kontlikker - dat is nieuw en schokkend.
     De hele brief is elders op het internet te vinden.
    Fischer laat ook onvermeld dat Rigo Internationaal Meester is, een vooraanstand schaakorganisator in Boedapest, en zijn sparringpartner bij dat 'Fischerrandom' schaak. In het jaarlijkse toernooi van Mainz werd dat ook dit jaar weer gespeeld onder de naam chess960. Er is zelfs een bond opgericht en een wereldkampioen (Svidler) uitgeroepen - heel genant, want Fischer propageert dat schaak omdat bij het gewone schaak alle grootmeesterpartijen al dertig jaar lang doorgestoken kaart zijn. Met zijn shuffler, die op het laatste moment de beginstelling bepaalt (er zijn er 960), kan dat niet.

Grisjoek - Beutel, Mainz 2003
Wit is wereldtopspeler, Zwart burgemeester van Mainz en de eerste voorzitter van de schudschaakbond. Ziet hoe bij 'chess960' geen afspraak mogelijk is.
1.b3 b6 2.Pf3 Pf6 3.g3 g6 4.Dh3 h5 5.0-0 Ke1 naar g1, Td1 naar f1. 5...Pg4 6.Lxh8 Dxh8 7.e4 0-0 Idem aan de andere kant. 8.d3 d5 9.exd5 Lxd5 10.Pe2 Pd6 11.Tbe1 Tfe8 12.Lg2 Tbd8 13.Pd2 Lxg2 14.Dxg2 Db2 15.Tc1 e5 16.a4 c5 17.h3 Ph6 18.g4 hxg4 19.hxg4 Kg7 20.f3 f5 21.Dg3 Td7 22.Tf2 e4 23.fxe4 fxe4 24.dxe4 Pxe4 25.Pxe4 Txe4 26.Dc3+ Dxc3 27.Pxc3 Txg4+ 28.Tg2 Td2 29.Txg4 Pxg4 30.Pe4 Te2 31.Pc3 Td2 remise. Zwart staat gewonnen.

© Tim Krabbé, 2003


Index AD Magazine schaakrubrieken
Bovenkant pagina | Hoofdpagina schaken | Hoofdpagina algemene site