HET FRITZ SCHANDAAL

Het beste wat er over het Nederlands schaakkampioenschap gezegd kan worden, is dat de computer Fritz, die ook mee mocht 'spelen' (de aanhalingstekens zijn nodig omdat wat hij doet geen schaken is) geen invloed heeft gehad op de uitslag. Van Wely is kampioen, of je Fritz' uitslagen meerekent of niet.
    Het slechtste wat er over het Nederlands kampioenschap gezegd kan worden is dat het in geen jaren zo weinig publiciteit heeft gekregen. En dat terwijl publiciteit nu juist de bedoeling was van de Fritz-grol. Er kwàm wel veel publiciteit, maar die was alleen voor Fritz.
    Vóór het toernooi stond in een persbericht over het meedoen van Fritz: 'Traditionele schaakjournalisten hebben dit nieuwe idee finaal gekraakt' - wat natuurlijk betekende: 'Oude zakken kunnen dit allemaal niet meer bijbenen.' Het feit dat Fritz kampioen van Nederland kon worden deed me echter denken aan iets nog veel ouderwetsers: die Romeinse keizer die zijn paard consul maakte.
    Er stond in dat persbericht ook: 'Schaakgrootmeesters zoals de beste speler ter wereld, Gary Kasparov, wijzen erop dat deelname van de computers onvermijdelijk is.' Een tijdje geleden heeft Kasparov inderdaad gezegd dat een computer om het echte wereldkampioenschap moet kunnen spelen. Dat volgens hem een opblaaspop dus Miss World moet kunnen worden, daartegen kan geen enkele oude zak bezwaar hebben, maar dat hij dus niet begrijpt wat een computer is, is erg. Waarschijnlijk denkt hij dat omdat er schaakzetten uit een schaakcomputer komen, het schaken is wat hij doet. Dat is het niet.
    Een tijdje geleden kreeg ik een e-mail van Frederic Friedel, de Duitse eigenaar van Fritz. Hij maakte zich vrolijk over iemand die bezwaar had gemaakt tegen het gebruik van het woord 'denken' in verband met Fritz. 'Hemeltje, heeft deze persoon enig idee van wat er gebeurt in de computerwereld?' schamperde Friedel - 'Fritz denkt dat hij kan denken.'
    Ja, omdat hij een computer is. De hardleersen onder degenen die weigeren verschil te zien tussen het denken van de computer en dat van een mens moeten dat verschil dan maar uitdrukken in het aantal jaren gevangenisstraf dat ze zouden krijgen wanneer ze een kogel door Fritz dan wel door Van Wely zouden schieten.
    Alleen al dat trots vermelde feit dat Fritz twee miljoen stellingen in één seconde beoordeelt! Een mens één in drie seconden, of zoiets. Dat is niet alleen een heel andere manier van schaken, de zetten die dat oplevert zijn ook heel anders. In sommige stellingen is de computer zwakker dan een clubspeler, in andere sterker dan de wereldkampioen. (Zie onder, en ook volgende week.) Dat maakt schaken tegen computers een andere discipline, en een clubspeler kan daar beter in zijn dan een grootmeester. Het meemeten van die kundigheid vervalst een wedstrijd.
    Toen Manuel Bosboom in de tweede ronde uit protest na vier zetten tegen Fritz opgaf richtte de sponsor, Siem Broekhuis, zich in begrijpelijke paniek tegen de verkeerde - niet tegen de KNSB die zijn mooie toernooi had bedorven, maar tegen Bosboom, die een punt kwijt was, die beroofd was van wat hij het liefst doet, het spelen van een echte schaakpartij (hij is nou juist zo'n speler die soms dingen doet waar geen computer aan zou denken) en die met zijn zelfbestraffing alleen maar de waardigheid van het schaken had verdedigd. Broekhuis noemde Bosboom 'onsportief'. Hij is hem een excuus verschuldigd.
    Broekhuis verwees nog naar zijn openingstoespraak waarin hij had gezegd dat dit 'het juiste moment in de geschiedenis was om de computer tegen de mens op te stellen. Tot nu toe waren computers nog niet sterk genoeg, waarschijnlijk worden ze in de toekomst veel te sterk.'
    Onzin, het is al weer bijna drie jaar geleden dat 'Deep Blue' die match tegen Kasparov won, en hoe sterk computers ook zullen worden, de Fritz van dit NK kan desnoods over duizend jaar ook nog meedoen. Voor een zinnige krachtmeting moeten de krachten niet even groot, maar van dezelfde orde zijn. Marathonlopers tegen rolstoelers, schakers tegen schaakcomputers, een wielrenner tegen een paard, het is allemaal zonder betekenis. Ook al is het paard consul.

Van den Doel - Fritz, 3e ronde NK 2000
1.c4 Pf6 2.Pc3 e5 3.e4 Lc5 4.g3 O-O 5.Lg2 Pc6 6.Pge2 d6 7.d3 Anti-computer schaak van het soort waar de computer wel raad mee weet. Wit wordt weggevaagd. 7...Pg4 8.O-O f5 9.Pa4 (zie diagram) Pxf2 10.Txf2 Lxf2+ 11.Kxf2 f4 12.gxf4 exf4 13.Pg1 Dh4 14.Kf1 f3 15.Pxf3 Dxh2 en Wit gaf het op.

Van Wely - Fritz, 7e ronde NK 2000
1.c4 e5 2.g3 Pf6 3.Lg2 Pc6 4.Pc3 Lb4 5.a3 Lxc3 6.bxc3 O-O 7.e4 Hier is het eigenlijk al afgelopen, vond Frans Morsch, de programmeur wiens levenswerk Fritz is. Het is genant om het nu volgende volstrekt planloze spel, zoals nooit eerder in een Nederlands Kampioenschap vertoond, aan te zien. Ik vroeg Morsch wat hij daar aan zou gaan doen; zorgen dat Fritz dat type stelling beter speelt, of hem een andere opening laten spelen? 'Ik vrees het laatste,' zei Morsch. 7...a6 8.a4 d6 9.d3 Lg4 10.f3 Ld7 11.Pe2 Dc8 12.h3 b6 13.f4 Le6 14.f5 Ld7 15.g4 Pe8 16.Pg3 Dd8 17.g5 Lc8 18.h4 f6 19.Dh5 Pa5 20.Ta3 De7 21.Pf1 Pc6 22.Pe3 Dd7 23.g6 h6 24.Pg4 Ta7 25.Tg1 (zie diagram) Zwart gaf het op; er is niets tegen Lf3, Lxh6, Pxh6+ en mat.

© Tim Krabbé, 2000


Index AD Magazine schaakrubrieken
Bovenkant pagina | Hoofdpagina schaken | Hoofdpagina algemene site |