SJIROV WIL GEEN Lh3 MEER SPELENNederland moet de door schaakvandalen gekaapte FIDE verlaten.
Toen onze en de Duitse schaakbond protesteerden tegen de manier waarop de FIDE de rigoureuze denktijd-bekorting doorvoert, schreef FIDE-President Iljoemzhinov: 'Sommige bonden zijn er nog niet aan toe om de onvermijdelijke veranderingen te accepteren die onze sport moet ondergaan, wil die mee kunnen komen met de andere sporten van het moderne tijdperk.'
Ik vroeg me af welke sporten dat konden zijn - kunstsnowboarden, Thais boksen, hardlopen? - is de marathon al bekort tot 100 meter?
Natuurlijk begreep ik het wel: we moeten aantrekkelijk zijn voor het Big Brother publiek; de TV lokken, en daarmee reclame en sponsors. Maar wat de domme FIDE niet doorheeft is dat ze met haar denktijdverkorting bezig is precies het omgekeerde te bereiken.
Tot 1992 kregen de spelers 2½ uur voor de eerste 40 zetten, en een uur voor iedere volgende 16 zetten. In 1992 werd dat: 2 uur voor 40 zetten, één uur voor de volgende 20, en een half uur voor de rest van de partij. Nu is het: 75 minuten voor de eerste 40 zetten en 15 minuten voor de rest van de partij, met een toevoeging van een halve minuut bij iedere zet.
Deze aantasting van het schaken is begonnen met een open brief van Sjirov - een brief die zozeer was waar de FIDE, in haar wens om het schaken op te stoten in de vaart der andere sporten, van gedroomd moet hebben, dat je je afvraagt of men niet hardop heeft gedroomd, en Sjirov daar toevallig bij aanwezig was.
Sjirov noemde het klassieke schaken maar meteen 'langzaamschaak', en stelde vast dat de toestand van dit langzaamschaak beklagenswaardig was. 'Het feit dat de limiet van 7 uur ons in staat stelt een prachtige diepe partij te spelen, is niet langer van groot belang voor de massa-media.'
Vroeger toch ook niet, zou je denken. Wat is er ineens gebeurd? 'Diepe ideeën,' vervolgde Sjirov, 'worden steeds minder begrijpelijk voor het algemene publiek, voor wie het vervelend is om zeven uur naar één partij te kijken.'
Die diepe ideeën zijn nooit begrijpelijk geweest voor dat publiek, en vreemd ook dat het voor dat algemene publiek wel boeiend zou zijn om maar drie uur naar een schaakpartij te hoeven kijken. Dat doet denken aan die opmerking van een Franse sportjournalist die ooit hardschaatsen even boeiend noemde als het groeien van gras. Sjirov denkt dus dat er sponsors zullen komen als het gras tweemaal zo snel groeit. Maar wie niet van Eskimoballet houdt zal niet ineens gaan kijken als een voorstelling inplaats van 7 uur nog maar 3 uur duurt. Bij toernooien zijn er trouwens méér partijen tegelijkertijd aan de gang. Maar ook als er maar één partij is, kunnen schaakliefhebbers volop denkplezier beleven aan de overwegingen van de grootmeesters. Gooi hun denktijd weg, en voor dit meeleven, mee-analyseren en meedenken is ook geen tijd meer.
De domste zet van de FIDE is die toegevoegde halve minuut per zet. Dat voorkomt tijdnood - die een gesel was voor de schakers zelf, maar voor Big Brother het enige boeiende aspect van het schaken!
De nieuwe tijdlimiet is ook de doodsteek voor het eindspel. Voor een korte partij valt het verschil nog mee (een partij van 40 zetten duurt maar zo'n 20 % korter) maar voor een eindspel van, zeg, 48 zetten, is inplaats van maximaal 3 uur (vóór 1992: 6 uur), nu nog slechts 1 uur en 18 minuten over. Je gruwt bij deze abortus op ongeboren eindspelschatten, door de domme knieval van voorzitter Iljoemzhinov voor Big Brother.
In de stelling hieronder speelde Sjirov een zet die een verrukking door de schaakwereld deed gaan - een verrukking waar de FIDE geen boodschap aan heeft. 47...Lh3!! De foto rechts is een uniek webcam-shot van Topalov die nadenkt nadat Sjirov zojuist zijn Lh3 heeft gespeeld. Het idee van deze wonderzet is dat de pluspionnen op eigen kracht niet verder komen (47...a3 48.Kf2 a2 49.Ke3 Lg4 50.g3 Kf5 51.Ld4); dat de koning moet gaan helpen, maar dat de loper die in de weg staat. Na bv. 47...Lb1 volgt echter 48.Kf2 Kf5 49.Ke3. En als Zwart pion g2 onder schot houdt met 47...Le4, dan heeft Wit na 48.Kf2 Kf5 tijd voor 49.g3, omdat e4 geblokkeerd is. Lh3 vervult al Zwarts wensen, omdat de witte koning nu één zet langer aan g2 gebonden is. Dat het een loper kost is bijzaak. 48.gxh3 Geeft Zwart er een derde vrijpion bij. Dat zou ook gebeuren na 48.Kf2 Kf5 49.Kf3 Lxg2+ (dat volgt ook op 49.Ke3) 50.Kxg2 Ke4 51.Lxf6 d4 52.Le7 Kd3 53.Kf2 Kc2 54.Lb4 d3 en één van de zwarte pionnen loopt door. Nu gaat het net zo. 48...Kf5 49.Kf2 Ke4 50.Lxf6 Na 50.Ke2 a3 51.Kd2 d4 52.La1 f5 beslist weer die derde vrijpion. 50...d4 51.Le7 Kd3 52.Lc5 Kc4 53.Le7 Kb3 en Wit gaf het op wegens 54.Lc5 d3 55.Ke3 Kc2 56.Lb4 a3
Zwart aan zet
Topalov - Sjirov, Linares 1998
Jammer dat Sjirov tegenwoordig meer om Big Brother geeft.© Tim Krabbé, 2001
Index AD Magazine schaakrubrieken
Bovenkant pagina | Hoofdpagina schaken | Hoofdpagina algemene site |