DE VROLIJKE OPLICHTERS (17 september 2005)

Iedereen kent de Nigerian scam. Omdat jij zo'n betrouwbaar persoon bent, wil Donald Lekota (de laatste van de minstens honderd weldoeners die mij aldus mailden) via jouw bankrekening 15 miljoen Engelse ponden wegsluizen. Je zult daar 25 % van mogen houden, maar om de initiële kosten te bestrijden vraagt hij je honderd pond over te maken. De enkeling die daar nog in trapt (maar het schijnt een goudmijntje te zijn) zal merken dat er steeds nieuwe ambtenaren moeten worden omgekocht en vergunningen moeten worden betaald - en op den duur dat Donald noch de ponden bestaan.
   Dit jaar was er ineens een schaakvariant. In Nigeria was een NCTC (Nigerian Chess Trainers Committee) opgericht dat coaches zocht om het zwakke Nigeriaanse schaak wat op te krikken. Coca Cola en UNICEF behoorden tot de sponsors en de internationale meesters Fola Akintola en Odion Aikhoje behartigden de zaak. Wie geselecteerd werd, zou twee weken in het Sheraton Hotel in Lagos verblijven, daarna een appartement krijgen, het Nigeriaanse staatsburgerschap ontvangen en een maandwedde van 12000 dollar genieten voor zes uur dagelijks schaakonderricht aan de zojuist opgerichte Academie 'Mikhail Tal'. Er hoefde slechts 980 dollar te worden overgemaakt voor een werkvergunning en identiteitspapieren.
   De Canadese grootmeester dr. Roland, 19e op de wereldranglijst, Linares-vedette en winnaar van zeven gouden Olympische medailles (uiteraard alles verzonnen) waagde een kans op de schitterende job. Hij was eigenlijk te laat, maar omdat een andere coach door een verbod van haar man had moeten afzeggen, was er toch nog een plaatsje vrij. De 980 dollar moest Roland snel overmaken, want men vertrok al deze week.
    Roland meldde dat hij voor 220 dollar zèlf een werkvergunning bij de Nigeriaanse Ambassade had geregeld, maar de NCTC was niet voor één gat te vangen; nu moest hij 70 dollar voor het identiteitsbewijs sturen. Daar stopten de onderhandelingen.
    Ik heb het ook geprobeerd. Ik noemde mij Sam Loyd, zei dat uitgerekend Tal mijn favoriete speler was, en als een kind dat prof. dr. mr. ir. Krabbé op zijn rekenschriftje zet, beval ik mijzelf verder aan door te vermelden dat ik eens remise had gemaakt in een simultaan tegen Tim Krabbé, en dat ik al jaren trainer was van de succesvolle club 'De vrolijke oplichters.' Omdat ook ik te laat was, bood ik aan desnoods wat meer te betalen dan die 980 dollar.
    Ze trapten er niet in. HOE BEN JE AAN DIT ADRES GEKOMEN.WE HEBBEN JOU GEEN MAIL GESTUURD.WE ZIJN GEEN IDIOTEN.JE KAN EEN OPLICHTER NIET OPLICHTEN.CHECKMATE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! luidde het antwoord.
    Al weet ik dat bij dit soort instanties de CAPS LOCK toets vaak muurvast zit - hier was ik toch wat beduusd van. 'Ik wou alleen maar het Nigeriaanse schaak helpen en wat verdienen', probeerde ik nog, maar het antwoord ontnam mij de laatste hoop: JE MOET SLIMMER ZIJN OM ONS TE PAKKEN.FUCKYOU AND DIE IN HELL.

Hoe gaat het echt met het Nigeriaanse schaak, zonder mij als coach? Er zijn een paar sterke meesters, zoals die Odion Aikhoje wiens naam door de scammers misbruikt werd.

Zwart aan zet
Jackson - Aikhoje, Scarborough 1999

Een vlijmscherpe, ongeveer gelijke stelling. 34...Tg6 Een val waar Wit intrapt. 35.Tc8+? Ke7 36.Tc7+ Ook 36.Dh4+ Ke6 37.Tc1 Td2 helpt niet meer. Er volgde nog 36...Kd8 37.Tc1 Td2 38.Txg6 Dxg6+ 39.Kf1 Tf2+ en Wit gaf het op.

© Tim Krabbé, 2005
 

Index AD Magazine schaakrubrieken
Bovenkant pagina
Hoofdpagina schaken
Hoofdpagina algemene site