SAM SLOAN

Sam (soms Ismail) Sloan is een New Yorkse taxichauffeur, voorheen effectenmakelaar, oud-president van de Berkeley Sexual Freedom League, voorzitter in spe van de Amerikaanse schaakbond, luis in de pels van de FIDE, vader van acht kinderen - en als onbezoldigd journalist de meest onderhoudende dorpsgek van het Internet-schaak. Per jaar plaatst hij zo'n duizend lange berichten in nieuwsgroepen en op zijn websites (www.samsloan.com, www.anusha.com, www.ishipress.com) - ondoordringbare tekst-oerwouden over schaken en bijna alles daarbuiten; er staan meer naakte vrouwen dan diagrammen op zijn site. Hij klaagt, schept op, polemiseert en scheldt, en ondergaat onverstoorbaar de onafgebroken hoon die hem ten deel valt. Maar dat heb je als hoge boom - de FBI houdt hem in de gaten; de Amerikaanse schaakbond smeedt complotten tegen hem; hij is acteur geweest in een Japanse cult-film; heeft veel met Fischer geschaakt; doorbrak bij de aanslag op de Twin Towers alle politiecordons en zag met eigen ogen dat er minstens dertigduizend doden waren gevallen; ontsnapte uit een Afghaanse gevangenis; organiseerde sex-orgieën en was daarom het belangrijkste mikpunt van Ronald Reagan bij diens campagne om gouverneur van Californië te worden. Zijn oudtante is van de Titanic gered en zowel zijn moeder, zijn eerste vrouw èn een dochter werden gekidnapt. Zijn moeder zelfs tweemaal (door zijn gemene jongere broer) en die dochter, Shamema, door een complot van de FBI, Amerikaanse advocaten en rechters, en een groep Sri Lankese religieuze fundamentalisten. Zijn vrouw Honzagool wordt al 20 jaar vastgehouden in haar geboorteland Pakistan, door een aan Osama bin Laden gelieerde groep. Pakistaanse kranten hebben volgestaan over deze affaire.
    Sloan heeft gezworen nooit met een vrouw naar bed te zullen gaan anders dan om haar zwanger te maken, en iedere dag vindt hij er wel een bereid. Toch werd hij ook aangeklaagd wegens sexuele intimidatie tijdens een schaakpartij - hij zou zijn tegenstandster ten huwelijk hebben gevraagd. Sloan is midden 50, het meisje was 16.
    Sloan schrijft niet slecht, is soms geestig, en heeft af en toe mooie scoops. Hij wist door te dringen tot Raymond Weinstein, een al 30 jaar verdwenen Amerikaanse topspeler over wie het gerucht ging dat hij een moord had gepleegd en in een gesticht zat (het was allebei waar; zie op deze site Raymond Weinstein); hij houdt scherp de misstappen van de FIDE en haar president Iljoemzhinov in de gaten, en hij was de eerste die kon vertellen dat de verwekker van Bobby Fischer waarschijnlijk een Hongaarse jood, Paul Nemenyi is geweest.
    Ik had al eens over Sloan willen schrijven vóór hij in december zijn grootste scoop vierde, door op internet te zetten dat de 23-jarige Hongaarse topgrootmeester Peter Leko bij een auto-ongeluk om het leven was gekomen. Sloan had een geruchtje opgevangen, en om de Belangrijke Sam Sloan te kunnen zijn Die Dit Als Eerste Wist, gehoorzaamde hij het journalistieke principe dat wanneer je debiele neefje vertelt dat er op de Zuidpool tapdansende olifanten zijn ontdekt, je zo'n verhaal niet kapot moet checken. De hele schaakwereld was een ochtend lang in rouw - en haalde opgelucht adem toen Leko liet weten dat hij had geslapen en nu was opgestaan. Waarop Sloan fijntjes opmerkte dat Topalov, reserve voor Leko's plaats in de wereldkampioens-cyclus, nu wel teleurgesteld zou zijn.

Niet dat Leko geen ongelukjes overkomen.

In Leko - Kasparov, Olympiade, Bled 2002, werd na 53.Pe5 Ld8 54.Pc4 Kd5 remise gegeven. Leko miste de stukwinst 53.Pf8+ Kd6 54.c7 Kxc7 55.Pe6+, en het aardigste slot is dan: 55...Kc6 56.Pxg5 Kd5 57.Kf3 Kd4 58.Pe4 Kd3 59.Kxf4 Kc2 60.Ke3 Kb2 61.Kd2 Kxa2 62.Kc2 Ka1 63.Pc5 Ka2 64.Pd3 Ka1 65.Pc1 a2 66.Pb3 mat.
    Het bleek later de beslissende partij; Rusland won die Olympiade één punt voor Hongarije. Met 7½ uit 9 en een toernooi-rating van 2933 haalde Kasparov het beste individuele resultaat.

© Tim Krabbé, 2003


Index AD Magazine schaakrubrieken
Bovenkant pagina | Hoofdpagina schaken | Hoofdpagina algemene site