ROBBERY!

Kirsan Iljoemzhinov, de FIDE-President, heeft altijd gezegd dat hij in zijn jeugd een talentvol schaker was, die het zelfs bracht tot kampioen van Kalmukkië, een van de deelstaten van de Russische Federatie. Niet gering, want in de Sovjet Unie moest je al grootmeester zijn om kampioen van je straat te kunnen worden. Had hij geen andere ambities gehad, zoals het multimiljonairschap, het presidentschap van Kalmukkië, het presidentschap van de Russische voetbalbond en het presidentschap van heel Rusland, dan zou hij zeker een sterk grootmeester zijn geworden.
    Het werd echter wel eens vreemd gevonden dat men hem nooit, zoals zijn voorganger Campomanes (om maar niet te spreken van diens voorgangers Olafsson en Euwe) in de perskamers bij toernooien zag mee-analyseren of vluggeren. De enige maal dat iemand hem daadwerkelijk zag schaken was toen een Australische televisieploeg hem zover kreeg om zich aan het schaakbord te laten filmen. Tegen een kabelsjouwer deed hij toen wat zetten, waarbij hij niet in de gaten had dat zijn koning en dame omgewisseld stonden; na enkele zetten gaf hij zijn dame trouwens weg.
    De voorzitter van de wereldschaakbond kan niet schaken! Laat staan dat hij kampioen is geweest van ook maar het kleinste graspolletje in de Kalmukse steppen. Hij is daarentegen wèl betrokken geweest bij de moord op de oppositionele Kalmukse journaliste Larissa Joedina - zie nog De moord op de FIDE.
    Ook Iljoemzhinov heeft een website; http://kirsan.kalmykia.ru Daar laat hij zich vergelijken met Alfred Nobel, de uitvinder van het dynamiet: 'Hij heeft de hele FIDE laten ontploffen. Hij had maar een paar weken nodig om de jaren oude gewoonten van de schaakwereld op hun kop te zetten. (...) Zulke mensen verschijnen niet eens in de honderd jaar, in de tweehonderd jaar, in de duizend jaar, die verschijnen slechts één maal. (...) Met het nieuwe systeem waarbij de wereldkampioen binnen een maand wordt aangewezen, zijn de lange en vervelende kandidatenmatches naar de schroothoop der schaakgeschiedenis verwezen. (...) De schaakwereld was er gelukkig mee. Hoe anders had een grootmeester als Khalifman kunnen hopen tot de wereldkampioenen te behoren, samen met Capablanca, Aljechin, Fischer en Kasparov?'
    Tot zijn vrienden rekent Iljoemzhinov de Dalai Lama, Saddam Hussein, Bobby Fischer en de Paus. Behalve een schaakstad heeft hij in Kalmukkië ook een katedraal gebouwd, hoewel er slechts één Kalmukse katoliek is, die bovendien nog in het Vaticaan woont. Waarom dan toch een katedraal in Kalmukkië, dat boeddhistische belastingsparadijs? 'Voor de kinderen, opdat zij zien: er zijn katedralen en moskeeën.' Daar kon de Paus niet tegenop; 'Toen wij elkaar in het Vaticaan spraken vond hij dit ook een goed idee.'
    En wat is die Saddam Hussein nou eigenlijk voor iemand? 'Een normaal mens. Daar kan je gewoon mee praten. Als je onder druk staat zoals hij, en steeds maar een wreed en bloeddorstig dictator wordt genoemd, zou je denkvermogen daar onder kunnen lijden, maar niet dat van hem. Hij heeft de inflatie gestopt, voor hogere lonen gezorgd. Alles is in orde in Bagdad.'
    En in de FIDE. We hebben echte dopingcontroles, en we zijn de sport met de meeste wereldkampioenen. Er is nu zelfs een Europees kampioenschap. Iljoemzhinov heeft uit eigen zak naar eigen zeggen dertig miljoen dollar in het schaken gestopt, en nog hebben de spelers wat te klagen. Na afloop schreef de Poolse grootmeester Krasenkow onder de kop 'Robbery!' een open brief; de spelers hadden zelf hun hotel moeten betalen, anderhalf keer de normale prijs. Je kon ook op de camping gaan staan, maar dan mocht je niet meespelen. Laten we eens kijken of die Krasenkow er genoeg van kan om zo te mogen zeuren.

Mirosjnitsjenko - Krasenkow, Europees kampioenschp, Ohrid 2001
24...h5 Wint de dame, maar bij het nieuwe FIDE-speeltempo is dat bijzaak. Het is natuurlijk wel spannend, zoals in televisie-shows waarbij de winnaar een kwartier lang alles in zijn winkelwagentje mag gooien, en uit pure paniek alleen met troep thuiskomt. 25.Dg3 h4 26.Dg4 Pe5 27.Dxf4 Txf4 28.Lxf4 Ld6 29.Pf5 Pf3+ 30.Lxf3 Lxf4 31.Lg4 Dg5 32.Lh3 Tc3 De achtste rij verlaten terwijl Wit die vrijpion heeft, dat kan niet goed zijn. Met 32...g6 zou Zwart wel gewonnen hebben. 33.Pbd4 Txh3 34.e7 Dg6 35.Tb6 Lxh2+ 36.Kh1 Lc7+ 37.gxh3 Lxb6 38.Tb1 La7 39.Tc1 De8 40.Tc7 Lxd4 Zwart moet het materiaal teruggegeven. 41.Pd6 Dxa4 42.e8D+ Dxe8 43.Pxe8 Le5 44.Pd6 Lxd6 45.Tc8+ Kh7 46.Txa8 Le7 47.Txa6 en wat later werd er remise gegeven.

Nederland zal op den duur natuurlijk de FIDE verlaten - maar iedere dag groeit de schaamte waarmee we dat zullen doen.

© Tim Krabbé, 2001


Index AD Magazine schaakrubrieken
Bovenkant pagina | Hoofdpagina schaken | Hoofdpagina algemene site